Nytårsforsæt, mål og træning
Sten, papir, saks. Sådan famlede jeg lidt, da jeg skulle vælge emne til mit første blog indlæg. Skulle jeg starte med stenen, saksen eller papiret i denne første dyst? Jeg valgte stenen – som repræsenterede starten – nærmere betegnet starten af året og hermed også nytårsforsæt! I det følgende ser jeg lidt på de valg og overvejelser, som du måske kan være famlende overfor, når du skal lave et forsæt eller mål.
Nytårsforsæt og træning er en kendt og meget brugt kombination, selvom kombinationen ofte kan efterlade os lidt famlende. (Lidt ligesom jeg famlede over mit første emne). Kombinationen bliver tit kortlivet, hvis man er urealistisk og ukonkret. Hvis man derudover tager MS med i kombinationen, så kan det nemt gå galt.
Lavede du nogle nytårsforsæt for 2021? 2020 var trods alt et meget anderledes og udfordrende år. Havde du tid til at reflektere? Eller halsede du lidt bagud p.g.a. pandemien og dens udfordringer? Ligegyldigt om du fik lavet nogle eller ej, så kan det være nyttigt, med øje for din træning, at kigge nærmere på fænomenet. Nytårsforsæt handler jo helt banalt om at sætte et mål – og dette er jo ikke kun begrænset til de første par måneder af året.
Råd om nytårsforsæt og mål
Der findes masser af råd og hjælp på nettet allerede, om hvordan vi lykkes med nytårsforsættere/mål om træning.
A+B=C
“Neeeej…. ikke altid, når man har MS”, vil du nok sige af erfaring.
Der er nemlig mange faldgruber og mellemregninger at tage højde for, når man har MS. Variabiliteten og uforudsigeligheden ved MS er måske nogle af de største af dem. Et øjeblik går det nogenlunde, og det næste øjeblik træder smerten, spasticiteten, MS trætheden eller noget helt fjerde ind. Nogle gange halter det måske lidt med motivationen i første omgang til overhovedet at forsøge at sætte sig et mål. De lidt mere basale behov i behovspyramiden har det meget lettere m.h.t. motivation. Hvis man er sulten, så kan man generelt godt motivere sig selv til at få handlet ind.
Udformning og efterlevelse
Oplevelsen af fremgang via træning er lidt mere langsigtet end følelsen af at være mæt. Derfor kan det være nødvendigt at sætte sig selv nogle konkrete, målbare og realistiske mål med en tidshorisont for ikke at komme på afveje. Dette er et generelt fænomen for alle. Som MS’er skal man dog være særligt opmærksom på, at fremgang ikke er lineær og på nogle områder kan fremgang med MS også være at vedligeholde det, som man har. Når man sætter sig et mål, skal man også kunne være i det. Der skal være plads til at tackle både de gode og de mindre gode MS dage! Processen skulle jo nødigt bare blive til en måde at give dig selv dårlig samvittighed på.
Når det er sagt, så kan det være en fordel at holde dig selv ansvarlig og hermed til regnskab for udviklingen og efterlevelsen af dit mål. Det kan du f.eks. gøre ved fysisk at skrive dit mål ned eller dele dit mål med en anden. Det kan nemlig godt fremme din evne til at være vedholden i forhold til målet.
På de dage hvor det går op ad bakke, så prøv at tale til dig selv i overført betydning som din egen bedste ven. Din bedste ven vil ikke dunke dig i hovedet og give dig dårlig samvittighed. Han eller hun ved nemlig godt, at fremgang ikke er lineær. Ligeledes vil din bedste ven også være klar med ros på de gode dage.
Jeg vil råde dig til, at du på de dårlige dage forsøger at opretholde en vis form for basis aktivitet så godt, som du kan. Der vil helt sikkert være dage, hvor dette ikke lykkes – og det er også i orden. Det er vigtigt at være opmærksom på at kunne håndtere denne forskel og variabilitet i din MS. På de gode dage skal du ligeledes kunne håndtere ikke at sætte bilen i 6. gear hele dagen. Det kan være en svær balancegang! Det er ikke så mærkeligt, at boom and bust (optur og nedtur) er et problem for mange med MS.
Kan du genkende problematikkerne?
- Famler du også lidt i forhold til at sætte mål for din træning?
- Ender du med dårlig samvittighed i stedet for at benytte mål som noget positivt?
- Hvad siger din bedste ven?
Det er altsammen velkendte problematikker i forhold til at være aktiv med MS. Du er ikke alene! Emner som dette, vil du høre mere til, hvis du læser med her på bloggen.
P.S. Du kan også se mit gæste indlæg på bloggen hos Berkshire MS Therapy Centre.
P.P.S Læs med her for flere råd om at være aktiv fremfor passiv med MS.

Artiklen er skrevet af Henriette, fysioterapeut med noget på hjertet. Passion: at skrive om MS til dig (med eller uden MS). Mål: at inspirere og udbrede viden om MS baseret på min erfaring som fysioterapeut samt bryde isolation og fremme fællesskab.
Pingback: 3 gode grunde til at deltage/støtte YouGoGirl - MS IDEAS AND EXERCISE