Ms’ere dømt til en livsstil med træning for livet
Med en MS diagnose følger der også noget andet – nemlig en dom om en bestemt livsstil – en livsstil med træning for livet stort set. Vi ved jo alle godt, at det er sundt for os at træne. Det gælder også, når du har MS. Det siger NICE også!
Gennem dit liv med MS har du sikkert mødt mange mennesker, der ville det dig godt. Der har temmeligt sikkert været op til flere fagpersoner, der har gjort lige netop det, som NICE anbefaler under punkt 1.4.1:

Jeg har mødt mange med MS, som har efterlevet beskeden. Jeg har også mødt mange, hvor beskeden ikke rigtig gav genklang. De kom godt nok til undersøgelsen – men det var ikke sikkert, at de kom igen – og det var slet ikke sikkert, at de brugte øvelsesarket, som de fik med. Jeg har altid synes, at det er et rigtig interessant område – hvem der fanger og fastholder træningsbudskabet.
Der er selvfølgelig rigtig mange facetter i problematikken, der gør, at nogle fastholder træning som en del af deres hverdag, og andre ikke gør det. Det er heller ikke alle facetterne (indre såvel som ydre), der er indenfor vores egen kontrol. Måske har du bare aldrig været interesseret i at træne – hvorfor skulle du så pludselig vågne op med en MS diagnose og blive kaptajnen af et træningshold?! Læs videre og hør hvad Trishna Bharadia mener om dette i slutningen af indlægget.
Et godt trick om en livsstil med træning for livet
Der er heldigvis nogle barrierer for træning og fysisk aktivitet, som vi godt kan arbejde med i vores sind (-se tidligere indlæg om barrierer). Dette vil hjælpe os på vej til at fastholde træning og aktivitet i hverdagen. Vi er nødt til at hjælpe os selv til at gøre det så nemt som muligt at fastholde træning og aktivitet i hverdagen.
Et super godt trick til at fastholde træning som en livsstil er at binde en ny vane til en gammel vane. Find et eller andet som du gør ofte – eller endda hver dag. Du kunne f.eks. kombinere en bestemt træningsøvelse med at børste tænder. Der er mange vaner i hverdagen, som du med fordel kan udbygge med en yderligere vane. Kunne du f.eks. rejse og sætte dig fra stolen 10 gange, inden du spiser?
- Gennemgå din hverdag mentalt og find hvilker vaner du vil bruge
- Kombiner dem med de øvelser, som din fysioterapeut anbefaler
Grunden til, at det er godt at bygge til en eksisterende vane, er på grund af repetitionen. Det er denne repetition der hjælper med at gøre den nye vane til en fast del af systemet. Det kræver lidt hjemmearbejde i starten – men jeg tror hurtigt, at du vil se, at det bliver lettere.

Hjemmearbejde både til fagpersonerne og dig!
Jeg mener dog også, at vi som fagpersoner skal hjælpe dig med MS til at grave lidt dybere på det personlige plan. Vi skal hjælpe dig til en følelse af: ”jeg kan godt gøre det her – og jeg vil godt det her – og jeg ved lige præcis, hvorfor jeg vil det”.
På den måde går vi fra det ydre plan til det følelsesmæssige/indre plan. Når vi har invisteret følelsesmæssigt i noget, så er sandsynligheden for at vi lykkes ofte meget bedre.
Det kan godt være, at du på det ydre plan får stærkere lårmuskler og fungerer bedre funktionelt, da du lettere kan rejse dig. Men vær lidt modig og pil yderligere i lagene ved at stille spørgsmålet ”hvorfor?”. Bliv ved med at spørge ”hvorfor?” indtil du når helt ind til følelserne bag. Du skal måske stille spørgsmålet 5 gange, inden du når derind. Men sørg for at komme derind!
Hamsterhjulet og MS symptomerne
Jeg håber, at du lykkes med at nå helt derind til følelserne. Der, hvor det batter!
Desværre må vi jo være ærlige og indse, at hvis vi skal forblive på rigtige vej – så kræver det ikke kun et følelsesmæssigt svar. Når hverdagens hamsterhjul og MS symptomerne banker på, så kræver det, at du konstant arbejder med dit mindset, din motivation og sigter mod dit mål.
Emnet er kompleks, og derfor har jeg spurgt nogle af min kollegaer til råds – nogle af jer MS’ere, der også blogger. De 4 bloggere, som jeg har spurgt, har mange gode råd, som du kan tage med dig. Du får en opsummering til sidst i indlægget til at hjælpe hukommelsen på vej.

Heidi fra bloggen “IB by HEART”
Lad os starte med Heidi fra “IB by HEART”. Heidi skriver om flere emner på bloggen, deriblandt MS.
“Heidi, hvordan fastholder du træning i din hverdag? Har du nogle gode råd?”
”Jeg har spillet meget basketball førhen. Jeg synes, at det er sjovt, når kroppen kan yde noget. Det har jeg forsøgt at føre over i min hverdag med MS. Jeg fik på et tidspunkt en alvorlig venstre knæskade, der intet havde med MS at gøre. Mit højre ben kunne heller intet p.g.a. et MS attack. Jeg måtte ikke støtte på venstre ben i 8 uger. Sammen med min fysioterapeut satte jeg benene på standby og trænede alt det andet. Det gik fra en tanke om at ”jeg kan ikke det der”til ”men hvad kan jeg så?” Mine arme og mit core blev meget stærkere, og det hjalp mig til at komme op og gå igen, da det var muligt. Jeg gik fra ½ kg vægt til 10 kg vægt i belastning i nogle øvelser”.
”Jeg glæder mig over, at jeg kan træne, det er ikke et nødvendigt onde. Jeg vidste bare, at jeg VILLE op at gå. Det var bl.a. min første hund, der hjalp mig. Jeg tror, at man skal finde sit værdifelt, formål og egen vej. Det hjælper til at optimere ens hverdag”.
”Selvfølgelig har jeg også dårlige dage – både mht til humøret og mine symptomer. Jeg vågner hver morgen og ved ikke rigtig, hvad dagen bringer. Det kommer an på, hvordan min symptomer er på dagen – f.eks. mine spasmer. Men jeg holder fast i, at jeg gerne vil træne – det er ikke noget, som jeg skal”.
”Jeg prøver også at gøre det lettere for mig selv at træne. Jeg har min kondicykel stående i stuen. Hvis den først skulle findes frem, så var det ikke sikkert, at det blev til noget. Min omgangskreds og familie støtter mig meget”.
Det er tydeligt, at Heidi’s motivation til at træne er meget høj. Alligevel kan vi sagtens udlede nogle gode råd undervejs, som du kan bruge, hvis det kniber med din motivation.
- Vær fleksibel – Heidi formåede at gå til træning på en fleksibel måde i samarbejde med hendes fysioterapeut. Hendes ben kunne ikke yde en periode – men hendes core og arme kunne. Ved at træne anderledes, fik hun stadigvæk følelsen af, at hendes krop kunne yde.
- Vær klar på dit værdifelt og find din egen vej (i Heidis tilfælde hendes hund, hendes sportsindstilling om at nyde når kroppen yder, hendes familie og omgangskreds).
- Gør det nemt for dig selv. Ha’ redskaberne ved hånden.

Heather fra bloggen “Dinosaurs, Donkeys and MS”
Den næste blogger er Heather – hun har bloggen “Dinosaurs, Donkeys and MS”. Heathers blog handler om MS og farvestrålende strikæsler – det kan man kun blive i godt humør af!
”Heather, hvordan fastholder du træning i din hverdag?”
”Det kan godt være svært at træne, når man har MS, især hvis man kæmper med en masse tilfældelige symptomer som f.eks. fatigue. Derfor synes jeg, at det er super vigtigt at huske, at træning rent faktisk hjælper! Selv træning i mindre perioder, kan gøre en stor forskel. Jeg husker altid på dette og sørger for at afsætte små perioder af til træning i løbet af dagen. Det kan være udstrækning, gåture, yoga eller cykling. (Jeg har også en kondicykel i stuen ligesom Heidi)”
”Jeg synes det er en stor hjælp at følge træningsvideoer online. Det at følge en anden hjælper mig til at fastholde mig på den rette vej! Nogle gange springer jeg de mere udfordrende yoga positioner over, så det passer bedre til mig. ”
”Der er mange grupper, klubber og hold derude! MS kan hjælpe os til at opdage og nyde ny aktiviteter. På grund af min MS går jeg til handicapridning 2 gange om ugen i en lokal gruppe, hvilket jeg elsker. Jeg har også sejlet for første gang i mit liv! I kraft af dette har jeg mulighed for at lære en masse fantastiske nye mennesker at kende.“
”Det er altid godt at have forskellige typer af træning parat til forskellige dage. På de super søvnige dage laver jeg måske bare lidt lettere yoga øvelser på sengen. På mere aktive dage hopper jeg på kondicyklen, mens jeg ser Friends. Det betyder at selv på de mindre gode dage, så kan jeg stadigvæk være pro-aktiv i forhold til at varetage mit helbred. “
”Heather, har du yderligere gode råd til forhold til at være aktiv?”
· ”Start småt op. Lad dig ikke presse til at starte på for højt et niveau. Lyt til din krop. Gør det der er rigtigt for dig.”
· ”Find en træningskammerat. Det kan være en, som du bor med eller en anden MS’er, som du kan snakke med online.”
· ”Find en aktivitet, som du kan lide og prøv gerne nye ting. Du har chancen for at prøve noget, som du måske altid gerne har villet gøre.”
Masser af gode råd og positive budskaber fra Heather. Det er altid godt at lytte til ens krop og have en plan A, B og C (afhængig af hvordan du har det på dagen). Du kan jo også lige overveje, om du skal ud og prøve en ny aktivitet. Hvad har du lyst til at prøve?
Martin Baum
Så er det Martins tur. Martin er forfatter og blogger. Han skriver så fint – du kan se ham aktiv med sine blogindlæg på diverse MS relaterede sider såsom MS Society, MS trust og MS-UK.
“Martin, hvordan forsøger du at fastholde motion og fysisk aktivitet som en del af din hverdag med MS?”
”Når man har MS er det alt for nemt at opgive struktur, formål og rutiner. Som en 61-årig mand med sekundær progressiv MS, er det vigtigt ikke at droppe fysisk aktivitet pga alder eller sygdom”.
”Selv om livet er mere begrænset for en mand med stok og dårlig tyngdepunktsplacering, er jeg alligevel i parken hver morgen i selskab med min kone/personlig hjælper, hvor vi følger en streng rutine i form af en gåtur”.
”Af og til er min retningssans/evne til at gå lige ud tvivlsom – nogle gange går mine ben bare i stå. Så kæmper jeg for at huske, hvordan jeg skal tvinge mine lemmer fremad. MS gør aldrig livet let, men det er bare sygdommens natur.”
”Selvom gåturen ikke fremstår af meget i det store billede, repræsenterer det for mig rutine og struktur. Jeg følger stien i parken og sigter efter at gå lidt længere hver gang (hvilket sjældent sker). Det er dog et mål, jeg sætter mig selv, hvilket betyder, at hver gang vi går turen, så er der en chance for, at det måske sker i dag.”
”Denne fysiske indsats er naturligvis kun mulig, fordi jeg fastholder en kost, der passer til en mand i 60erne: ingen chips, ingen småkager/kiks, ingen chokolade, ingen kager, ingen fastfood og begrænset indtag af alkohol. Denne kostplan har ført til, at jeg tabte lidt over 3 kg på mindre end en måned og lidt over 6 kg flere uger senere.”
”Kombinationen af de to discipliner – let motion og fornuftig kost – har ikke kun været god for mig, fordi den har gjort mig mindre sløv, mere disciplineret og tilfreds, men den er også blevet afgørende for min tilgangsmåde til MS.”
”Martin, har du nogle gode råd om, hvordan man fastholder fysisk aktivitet med succes?”
”For at lykkedes med et fysisk regime skal man have lyst til at gøre det. Det er for let at lade være og blot lægge konsekvenserne af overvægt og usundhed på alderen og i mit tilfældeat give min sygdom skylden for min apati.”
”Det råd, som jeg kan give, handler om rutine og struktur som beskrevet ovenfor. Det, jeg gjorde for mig selv, og som jeg fortsat gør, er så langt fra raketvidenskab, som det kan blive. Ingen har brug for en vurdering fra fitnesscentret til at gå en tur eller droppe junkfood. Det eneste, du har brug for, er viljen til at gøre det.”
”Det øjeblik jeg besluttede mig for at eje min MS (i stedet for at skyde skylden på alt muligt andet) var det øjeblik, hvor jeg ændrede mit liv til det bedre. Det øjeblik, hvor jeg tog ansvaret, var også det øjeblik jeg indså, at jeg som MS´er stadigvæk har et formål – også selvom det kun er at gå en tur i den lokale park.”
”Dette er min fysiske rutine. Jeg bruger en træstok, mens du sikkert har et par Nike-træningssko, men vores fælles mål bør være af samme værdi – vi ønsker at gøre det, fordi vi kan.”
”Mit mantra er at leve livet, ikke MS. Hvad er dit?”
Jeg er enig med Martin i forhold til at tage ansvar og eje sin MS. Struktur og rutiner virker for ham og hans positive indstilling (der er en chance for, at jeg når målet i dag) er beundringsværdig. Du kan jo tænke lidt over, hvad dit mantra er – ligesom Martin opfordrer til.

Trishna Bharadia
Sidst men ikke mindst – nu er det Trishna Bharadias tur. Trishna er om nogen med til at sætte MS i tale og arbejder frivilligt med flere MS velgørenhedsorganisationer. Hun fik bl.a. titlen Volunteer of the Year ved MS Society Awards i 2013.
”Trishna, hvordan fastholder du træning i din hverdag?”
”Træning og fysisk aktivitet har altid været meget vigtig for mig. Jeg voksede up som en mark hockey spiller – det er i mit blod, hele min familie spiller – inklusiv min far (selvom han er i 70erne). Jeg fortsatte med at spille på konkurrenceniveau efter min diagnose med MS i 2008 (28 år gammel) men med årerne blev det stadigvæk sværere at forblive på det samme niveau i forhold til træning og kampe. Fatigue og langsommmere reaktionsevne blev et problem, og jeg besluttede, at jeg måtte finde noget andet, som jeg ville kunne nyde ligeså meget. Det var på det tidspunkt, at jeg begyndte at danse. ”
”Trishna, har du nogle gode råd i forhold til en livsstil med træning?”
”Jeg vil fremhæve nogle ting, som jeg lærte i forbindelse med overgangen fra hockey til dans.”
”1. Find en aktivitet du kan tilpasse i forhold til hvordan din MS flukturere. Jeg elsker at danse, fordi det er meget inklusive, og alle kan være med. Selv hvis jeg fik et attack, kunne jeg stadigvæk være med.”
”2. Selvom jeg elsker holdsport, så betød det, at jeg begyndte at føle dårlig samvittighed over, at jeg ikke kunne hjælpe mit hold, når jeg ikke kunne leve op til mit normale niveau. Det, at vælge en individuel aktivitet som dans, har hjulpet mig. Det er bare mig mod mig selv – der prøver at blive bedre!”
3. Find en aktivitet som du kan lide. Det lyder som en selvfølge – men træning bør ikke være en sur pligt. Jeg tror ikke på dem, der siger, at de ikke kan lide træning. Jeg tror fejlen er, at de ikke har fundet den rigtige type endnu!”
”4. Lav små mål – så du føler, at du opnår noget og har noget at arbejde hen imod.”
”5. Find en træningsmakker – I kan motivere hinanden!”
”6. Vær fleksibel og omstillingsparat. Regn ikke med at gøre det hele rigtigt den første gang. Det tog mig noget tid at finde den rigtige balance og endda at finde det rigtige dansehold til mig. ”
”7. Husk på at alt fysisk aktivitet tæller med i at være aktiv. Jeg danser, mens jeg venter på, at elkedlen koger, havearbejde tæller, jeg bruger trapperne i stedet for elevatoren. Jeg går til dans på et siddende hold, fordi det hjælper med at vedligeholde styrken i min overkrop og min fleksibilitet – det er selvom jeg faktisk godt kunne klare et stående hold.”
Det var ordene fra bloggerne – jeg håber at du fik nogle ideer og forslag, som du kan bruge i din hverdag.
Fik du nogle ideer til at tænke anderledes om træning og fysisk aktivitet?
Kan du bedre lide livsstilsdommen om træning og fysisk aktivitet nu?
Eller har du bare ikke fundet din personlige aktivitet endnu?

Til sidst vil jeg gerne sige tusind tak til de 4 bloggere for alle de personlige råd.
Hvis du gerne vil høre mere fra Heidi, så finder du hendes blog “IB by HEART” her.
Har du lyst til at læse Heather’s blog, så er det her. Du kan også fange hende på twitter.
Vil du læse mere fra Martin, så kig med her. Du kan også møde ham på twitter med #LiveLiveNotMS
Hvis du vil høre mere om Trishna, og hvordan hun hjælper med at sætte MS i tale, så kan du finde hende her på facebook og her på Twitter.

Artiklen er skrevet af Henriette, fysioterapeut med noget på hjertet. Passion: at skrive om MS til dig (med eller uden MS). Mål: at inspirere og udbrede viden om MS baseret på min erfaring som fysioterapeut samt bryde isolation og fremme fællesskab.