Nudging og sclerose – en cocktail der virker?
- Kan nudging og sclerose overhovedet passe sammen?
- Kan nudging hjælpe dig til at træne, når du har sclerose?
Skal vi lade det komme an på en prøve? Læs med og se om du får ideer til din hverdag – måske kan valget (om at træne eller ej) komme lidt mere på autopilot efter disse fif? Eller i hvert fald inspirere dig til at finde dine egne personlige fif frem.
Kender du det her?
Siger du også tit til dig selv – ”jeg kan bare ikke finde motivationen til at træne”. Selvom jeg er stor fortaler for at arbejde med motivationen i forhold til at træne, når man har sclerose, så kan vi jo ikke vente for evigt på, at motivationen indtræder.
Nogle gange hjælper det faktisk bare at gribe til handling i stedet for blot at vente på, at motivationen skal indtræde. Nogle gange kan handling i sig selv hjælpe med at skabe motivationen. Men hvordan gør vi det lettere at skabe denne umiddelbare handling?
Måske er det her, at du kan bruge nogle principper fra nudging til at gøre det lettere for dig selv at vælge træning til? (og ovenikøbet på en mere automatisk måde – uden at skulle tage alt for meget bevidst stilling til det at træne)
Dørstokkmila
Den manglende motivation til at træne kommer tit på tale i starten af et nyt år. Her kommer ønskerne og målene for det nye år frem – men tit er målene for urealistiske og ikke konkrete eller målbare. Hvis motivationen ikke haltede på forhånd, så vil den sikkert gøre det nu – i takt med at målene går i vasken endnu en gang.
Det norske udtryk dørstokkmila handler om, hvordan det kan være svært at komme i gang med noget og hvor lang afstanden ud af huset kan føles, hvis motivationen mangler. Med dette i baghovedet, så handler dette indlæg om principperne fra nudging. Det handler om, hvordan du lettere kan påvirke dig selv til at handle og tage sunde valg omkring din træning mere automatisk. Det er målrettet dig, hvis din motivation stadigvæk halter lidt. Gør den det?

Hvad er nudging?
Nudging er brug af bestemte typer af interventioner med henblik på at skabe en adfærdsændring. Nudging kan hjælpe os til at træffe valg eller agere på en bestemt måde, uden at vi skal tænke videre over det og uden brug af straf. Vi er ikke bare rationelle mennesker, vi påvirkes også af psykologiske, sociale og fysiske faktorer. Det kan f.eks. være brug af små tallerkner, klistermærker i form af fodsåler, brug af målskiver osv.
Hvad trigger dig til sunde valg?
Nudging er blevet et meget populært ord, og jeg er bestemt ikke nogen ekspert i nudging. Men jeg tror alligevel godt, at vi kan se på, hvordan du indretter dig nemmest i hverdagen, så det bliver lettere for dig at tage sunde valg omkring din træning lidt mere per automatik. Hvad kan du gøre, så træningen bliver mere automatisk og ikke kun baseret på en lang og rationel beslutning. Lån principperne fra nudging, så du kan hjælpe dig selv til at få træningen mere på autopilot og skabe adfærdsændringer for dig selv! Måske kan du få nudging og sclerose til at hænge sammen!
Kunne du f.eks.:
- Have håndvægtene liggende fremme i stuen?
- Stille træningsskoene parate frem i gangen?
- Tage dit træningstøj på fra morgenstunden?
- Klæde om til dit træningstøj, inden du forlader jobbet?
- Benytte et træningscenter tæt på arbejdet?
- Placer billeder af træningsøvelser i dit hjem eller på arbejdet?
- Vælg en rute til din gåtur nær dit arbejde?
- Parkere længere væk fra dit hus?
- Tag et billede af dig selv efter træning – brug det til at huske på hvor dejligt du havde det bagefter?
- Sæt en timer på din telefon, når det er tid til at rejse sig op fra stolen?
I dette tidligere indlæg hørte vi netop om, hvordan Heidi gør det nemt for sig selv ved at have træningsudstyret stående fremme. Måske kan du lade dig inspirere af denne tilgang?
Flertallet vinder
Vi påvirkes også ofte af, hvad flertallet gør. Hvis du ser to spisesteder hvor det ene er overfyldt og det andet er tomt – så ville du muligvis også vælge det fyldte. Kunne du overføre den tankegang i forhold til træning? Hvilke sammenhænge færdes du i, som kan påvirke dine valg?
Kunne du f.eks. være en del af en vennegruppe, der internt deler billeder online fra deres individuelle gåture. Et lille konkurrenceelement sniger sig hermed ind i forhold til et sjovt eller flot billede, men det kan også virke motiverende for nogle.
Brug fantasien og find nye fællesskaber, der kan præge dig i en positiv retning.
Hvad er din dom indtil videre? Kan nudging og sclerose overhovedet passe sammen?
Venner og eksperter
Ud over den ubevidste måde (som i principperne fra nudging), så er der selvfølgelig også den mere bevidste påvirkning af vores adfærd.
Der er mange velmente råd fra eksperter om motion og sunde valg i livet. Men nogle gange kan råd fra venner og kollegaer virke endnu bedre på vores adfærd. Det gør nogle virksomheder bl.a. brug af i forhold til sundhedsambassadører.
- Hvad med dig? Bliver du påvirket af din omgangskreds og deres råd?
- Hvad hælder du mest til? Råd fra venner eller professionelle/eksperter?
Hvilket scenario tiltaler dig mest?
- en af dine venner med MS anbefaler dig at prøve det nye træningshold, fordi det har hjulpet helt praktisk i hverdagen med MS symptomerne.
- din neurolog anbefaler dig at træne som led i din behandling af ms.
Misforstå mig ikke – selvfølgelig skal det sundhedsfaglige team anbefale træning, hvis du har MS. Vi må bare ikke ignorere at vores omgangskreds også kan påvirke os i en positiv retning.
Hvis du godt kan lide at læse om træning og aktiv livsstil med MS, så læs mere om praktiske svar på spørgsmål om træning her. Nudging er også relevant i forhold til stillesiddende adfærd – læs her.
En sidste opfordring
1/ Find dine personlige fif, der trigger sund adfærd for dig på autopilot! En god omgang personlig brainstorming er på sin plads!
Husk: Giv dig selv lov til at starte småt op. Handling kan også skabe motivation.
2/ Del indlægget på sociale medier via deleknapperne forneden. Så er du med til at minimere følelsesmæssige afstand ud ad døren for andre!

P.S. ønsker du at arbejde dybere og mere bevidst med din indre motivation for at træne, så læs bl.a. med her om at finde din indre personlige grund til at træne.
P.P.S. I et systematisk review fra 2019 er effekten af nudging vurderet med baggrund i forskellige studier.
“In conclusion, many of the moderate- and high-quality stud-
ies included in our systematic review find that the investigated
nudges significantly improved direct self-management outcomes,
such as increasing physical activity, attendance (e.g., at screening
visits), self-monitoring, and medication adherence in people with
chronic diseases…… Thus, nudges appear to
be effective for improving chronic disease self-management, but
these changes might not be substantial enough to affect disease
control within a short observation period.”
Selvom dette review finder beviser der peger på, at nudging hjælper i forhold til selfmanagement, så var opfølgningsperioden muligvis for kort til at kunne se nogen forskel i forhold til at kontrollere sygdommene.

Artiklen er skrevet af Henriette, fysioterapeut med noget på hjertet. Passion: at skrive om MS til dig (med eller uden MS). Mål: at inspirere og udbrede viden om MS baseret på min erfaring som fysioterapeut samt bryde isolation og fremme fællesskab.